Як підключити не оригинальні блоки живлення до ноутбуків

 

    У зв'язку з поточною ситуацією в країні, питання автономного живлення стає дедалі актуальнішим. Ще минулого року, я пробував підключити свій старий ноутбук Asus, 2008 року випуску до саморобної акумуляторної батареї через DC-DC перетворювач, так як в ноутбука вже немає взагалі ніякого акумулятора. Цього року після подій від початку жовтня, ця батарея була дуже потрібною. Але не тільки мені. Співробітники, друзі, знайомі потребували автономного живлення, щоб подовжити час роботи за ноутбуком. Тут і починається все найцікавіше.
    Нажаль, в ноутбуках немає єдиного стандарту роз'ємів, блоків живлення, характеристик для того, щоб можна було підзарядити ноутбук. В даному випадку ми не говоримо про заміну штатного оригінального акумулятора в пристрої, а про окремий пристрій, який має роз'єм як штатний БЖ. Тим більше зачасту в ноутбуках використовуються не 2 провода - плюс і мінус живлення, а ще третій провід. ось він і портить всю малину.
    Ноутбуки з якими я стикався, щоб зробити інший, не оригінальний блок живлення від акумуляторів, половина з них мають 3-проводну систему підключення. Що це за 3-ій провід, контакт і що він дає? Відповідь проста - за допомогою 3-го контакту (часто називають ID контакт) ноутбук розпізнає чи БЖ "свій" чи "не свій", він підходить чи не підходить. Це зроблено з різних причин. Перш за все, хотілося б вірити, це підключення оригінальних сертифікованих БЖ, що вбереже вашу техніку від несправностей. Друга, на мою думку, більш ймовірна, маркетинг та прибутки - купляйте тільки "наші БЖ, бо вони гарантують...", але якщо купите, то "ми заробимо просто більше грошей".
    Шляхи використання цього контакту у різних виробників ноутбуків різні.

HP Hewlett-Packard

3 контакти: мінус, плюс, ID

    В цих ноутбуків 3 провідна система підключення блока живлення. 3-ій контакт сигнальний провід, який дозволяє зрозуміти, чи правильний БЖ підключається чи ні. Для того щоб підключити такий провід і заживити ноутбук HP потрібно підібрати резистор у відповідності до таблички нижче:

та впаяти його по схемі:

    Тобто, це резистор між плюсом і ID. Ця проста схема дозволяє обманути ноутбук HP та підключити свій блок живлення. Система перевірена та працює.

Lenovo

    Що стосується ноутбука Lenovo. Схема майже аналогічна з HP, проте резистор впаюється між мінусом або землею і 3-ім проводом. 

 

3 контакти в Lenovo

Величини опору тут також інші

    З Lenovo виникає інша особливість - всі ремонтні кабеля для БЖ ноутбуків Lenovo продаються вже з впаяними резисторами в самому штекері, тобто якщо вам не підходить потужність, потрібно розбирати і "курочити" штекер. Приємного в цьому не багато та й про зовнішній вигляд говорити теж не приходиться. На сьогодні, я знайшов кабель з впаяним резистором, що розрахований на потужність БЖ 90W, якщо у вас зарядне меншої потужності, ноутбук працюватиме, якщо більшої - не знаю, але є шанс що ні.

Dell

    Виробники ноутбуків Dell пішли дальше, тут система впаювання опору між плюсом чи мінусом вже не працює. Справа в тому, що при виробництві блоків живлення, на 3 провід ставлять мікросхему, в яку записують відповідну інформацію про потужність БЖ та інші характеристики, це 512(1024) біт або 64(128) байт інформації в EEPROM. І при підключенні шнура, ноутбук зчитує цю інформацію та розпізнає БЖ та починає заряджатися. Ця інформація в чіп записується лише один раз на заводі і більше не перезаписується. 
    Якщо у вас є не робочий БЖ від Dell, ви можете випаяти цей чіп та впаяти до свого БЖ відповідно до схеми. Резистор, який вказаний на схемі часто стоїть 130 Ом. Проте, в моєму не робочому блоці стояв резистор на 330 Ом. Довго вагався, що підключити, поставив 330 Ом...працює. Діод не обов'язково. Бачив в інтернеті продають ці мікросхеми окремо і коштують вони зовсім не багато, приблизно 2-3 долара. Але чи там зашита інформація, я не знаю. Вони можуть бути пусті.

Asus, Acer

    З цими ноутбуками все логічно і просто. Трьох проводів там немає, лише плюс і мінус. Проблем з ними не повинно виникати. Головне підібрати джерело живлення відповідно до потрібних характеристик: напруги та потужності.

    З іншими ноутбуками я не стикався. Щодо Макбуків там ситуація трошки інша і потребує окремого висвітлення.
    Також потрібно звернути увагу на самі штекери. Навіть в одного виробника ноутбуків вони можуть бути різні. Наприклад в Lenovo є квадратні/прямокутні або круглі, в HP круглі з більшим діаметром і з меншим і т.д..

Нижче додаткові роз'єми, які можуть бути в ноутбуках, взято з сайта китайців, які продають набори штекерів для ноутбуків.

    Також є ще один спосіб підключити ноутбук. Для цього потрібно мати відповідний Power Bank або інше джерело живлення, який підтримує швидкі протоколи зарядки PD (Power Delivery) та QC (Quick Charge). Але і тут потрібно бути уважним. Протоколи є різних версій та параметрів.

    Для того, щоб підключити таким способом ноутбук HP потрібно шнур HP-Type C з тригером, а також джерело живлення з PD/QC з параметрами 20v/3.25A. Потрібно бути обережним при відборі Power Bank для цього випадку, PD чи QC заявлено в багатьох, проте максимальна потужність часто не перевищує 12V/1.5A. Це дозволяє підключити/підзарядити батарею ноутбука та попрацювати певний час.

Шнури, для кожного ноутбука окремо. Не підійде для ноутбуків, БЖ який більше 65W

    Тут ми не говоримо про такі ноутбуки, які мають роз'єм Type C та можуть через нього заряджатися. В основному це відносно нові ноутбуки, старі ноутбуки виробництва до 2012-2015 років не мають таких роз'ємів.

    Висновок: тут описано власний досвід підключення своїх блоків живлення до ноутбуків. Не висвітлюється, яке саме джерело для цього використано: акумулятори, DC-DC перетворювачі, типи і т.д. В даному випадку не має прямого впливу. Також потрібно звернути увагу на те, що сучасні ноутбуки можуть мати різні порти, та використати їх так як вам зручно. Наприклад Type C. При наявності якісного та потужного Power Bank вам може і не потрібно знати про роз'єми та розпіновку в них. Достатньо купити певний провід та підключити його до свого ноутбука. З старішими ноутбуками, ситуація може бути іншою. Надіюся ця інформація буде для когось корисною.


Коментарі